Wat doet het Rode Kruis in Oeganda?


Hulp aan mensen in nood

Het Rode Kruis helpt over de hele wereld mensen in nood. We handelen overal volgens dezelfde grondbeginselen. Dat betekent dat ieder mens recht heeft op respect en waardigheid, dat mensen in de grootste nood als eerste geholpen moeten worden en dat hun geloof, nationaliteit, ras, afkomst of politieke mening niet ter zake doen.

 

Uitdagingen in Oeganda

Het Oegandese Rode Kruis biedt noodhulp en helpt inwoners zich beter voor te bereiden op noodsituaties. De hulp die wordt gegeven verschilt per regio. Zo bevindt zich in het noorden van Oeganda een van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld. Vrijwilligers van het Rode Kruis delen hier voedsel, water en medicijnen uit. Ook geven ze voorlichting over hygiëne om de uitbraak van ziekten te voorkomen.

 

Rode Kruis vrijwilligers geven hygiëne voorlichting. 

 

Gevolgen van extreem weer

Het gebied rondom Mount Elgon, waar Expedition Red Cross zal plaatsvinden, kampt met andere problemen. Bewoners hebben geregeld te maken met over stromingen, modderstromen en bodem bewegingen. Met als gevolg dat oogsten mislukken en de uitbraak van ziekten, zoals cholera en diarree, op de loer ligt. Het Rode Kruis helpt door de lokale bevolking beter voor te bereiden op dit soort rampen. Zo krijgen inwoners voorlichting over hygiëne. Ook legt het Rode Kruis waarschuwingssystemen aan.