We are very happy

21 September 2022 20:30

Vandaag stond een volle dag op het programma. Een laatste projectbezoek van het Rode Kruis,  een busrit richting Mount Elgon én een briefing van de rangers van het Mount Elgon National Park. 

Laten we beginnen met het projectbezoek. Net als gisteren begonnen we die met een bezoek aan de lokale branch van het Rode Kruis. Dit keer de Mbale branch. We maakten kennis met Branch Manager Ayub en zijn vrijwilligers. Maar ook met Martha, die als projectleider de noodhulp na de overstromingen van eind juli coördineert. Ze lieten ons de opslagplaats voor noodhulpgoederen zien en we kregen te zien wat er allemaal in zo'n noodhulppakket zit, zoals een deken, een matje, zeep, een pan, bekers, een klamboe, een solar lamp, een zeil en een jerrycan met water. 

Daarna reden we verder naar de River Bird Community, die de afgelopen jaren ook veel Disaster Risk Reduction programma's hebben ontwikkeld. Het is bijna niet met woorden te beschrijven hoe we daar werden ontvangen. Met de vrolijkste dansjes kwam de community op ons af, al zingend "We are very happy, to see you today". En wat waren wij blij om hen te zien. Ze vertelden ons over hun DRR-programma's. Het mooie aan deze groep is dat de vrouwen daar een drama- en muziek programma draaien. Middels zang en dans geven zij voorlichting aan alle inwoners van de dorpen in de buurt. Wat doen we als er een overstroming dreigt? Waar ga je dan heen? Hoe verleen je hulp aan een ander? Maar ook: wij zijn sterk en met zn allen kunnen we deze ramp aan. De dames vertellen het op de meest prachtige manier. Die ook nog eens zeer efficiënt en begrijpelijk is. Ze hebben hiermee ook de schoolkinderen in de buurt gemotiveerd. Hun leraar is ook een van de vrijwilligers van het Rode Kruis en ook zij kunnen middels een toneelstuk en zang en dans super goed vertellen wat het Rode Kruis doet. Dat zijn vast toekomstige leden van de DRR groep. ;-)

Eigenlijk wilden we geen afscheid nemen van deze inspirerende, vrolijke en lieve mensen, maar het was toch echt bijna tijd. Na een bezoek aan de community radio en één van de waterpunten die gemaakt zijn in de bergen vertrok de bus weer naar Mbale. Nog even een lekkere lunch en toen was het tijd om weer de bus in te stappen. Op naar Budadiri, de voet van de berg! We kregen hier een briefing van de gidsen die morgen met ons mee gaan de berg op. De laatste vragen werden gesteld, de koffers gepakt en we schoven aan voor het avondeten. Om daarna lekker vroeg in bed te duiken. Vanaf morgen gaat het gebeuren. We hebben er onwijs veel zin in. 

Met de indrukwekkende, soms heftige, maar ook hoopvolle verhalen en beelden van de afgelopen drie dagen gaan we de berg op. En dat doen we met z'n allen. Want het groepsgevoel zit er goed in inmiddels.

De komende dagen zijn we qua updates even uit de lucht, maar niet getreurd: we will be back! Met nóg meer mooie verhalen.