Onze eerste dag

19 September 2022 21:13

Vandaag is onze Expeditie dan echt begonnen! Afgelopen weekend is iedereen veilig en wel aangekomen in Oeganda. De rijen op Schiphol en Entebbe zijn met goede moed getrotseerd. We zijn klaar voor het avontuur dat ons te wachten staat.

Wat ons ook te wachten stond was een eerste flinke regenbui op zondagnacht. Bij het ontbijt bleek dat door iedereens gedachten wel even was geschoten: "Als we deze maar niet over ons krijgen op de berg straks." Gelukkig scheen de rest van de dag de zon in overvloed. Na regen...

Die buien vertellen ons ook gelijk het verhaal van de gevolgen die klimaatverandering heeft hier in Oeganda. Dat hoorden we toen we vandaag van Entebbe naar Kampala reisden, voor een bezoek aan het hoofdkantoor van het Oegandese Rode Kruis (URCS - Uganda Red Cross Society). We werden warm onthaald door o.a. de Secretary General Robert Kwesiga en de Director of Disaster Risk Management Dr. Brian Kanaahe. Zij vertelden ons over het werk van de URCS en met name het gebied rondom Mount Elgon, wat gevoelig is voor overstromingen en landslides. Door middel van Disaster Risk Reduction programma's kijkt het Rode Kruis hoe ze samen met de communities de impact van deze rampen kunnen verkleinen. 

Onze weg vervolgde van Kampala naar Mbale, vanuit waar we de komende dagen met onze eigen ogen gaan zien hoe die Disaster Risk Reduction er in de praktijk uitziet. Onder leiding van Dr. Brian bezoeken we morgen de Branch (lokaal district) van Bubulo.

Naast alle inhoudelijke informatie genieten we natuurlijk ook enorm van alles wat we hier zien. Alle indrukken die we op doen in de Parel van Afrika. De verse groenten langs de weg. De chaotische steden, de sfeer in de groep, de motoren die om ons oren zoeven, de lieve mensen, het lekkere eten en de enorme groene uitgestrekte velden met rietsuiker, papyrus en thee. En we zijn pas net begonnen! 

To be continued!