Een bundeltje kostbare hulpverleners. (Alle handen kunnen een leven reden)

19 June 2022 15:51

 

Alweer twee jaar geleden dat er een mail van het Rode Kruis in de mailbox zat met een Expedition Red Cross Oeganda. Boven op mijn zolderkamer lees ik de mail aandachtig door. Bij het lezen van de mail ben ik enthousiast over wat er gevraagd wordt. Een grote uitdaging om al mijn eigen angsten onder ogen te komen en tevens iets voor een ander te doen.

Mijn leven of ons leven is een aaneenschakeling van verhalen. Ieder mens heeft zo zijn eigen geschiedenis. We zijn eigenlijk allemaal wandelende boeken. Sommige boeken zijn al heel vol, andere mensen hebben net de eerste hoofdstukken af. De verhalen werpen me vaak op mezelf terug. Ze vormen een decor van zelfreflectie en reflectie op mijn werk. Doen we de dingen wel goed? Nee, niet altijd dus. Sommige verhalen raken elkaar, anderen lopen in elkaar over. Soms hoor ik een verhaal hoe hulpverleners hulp hebben gegeven aan een slachtoffer waar in ze totaal hun eigen veiligheid zijn vergeten, dat raakt me en laat me even niet meer los.

Steeds vaker is er een groot te kort aan hulpverleners.

Incidenten overkomen je. Je kunt er zelf veel aan doen om ze te voorkomen maar je kunt het niet uitsluiten. Aristoteles geschrift Ethica beschrijft 2300 jaar geleden de ideale wereld over veiligheid. Solidariteit en vriendschap waren de oplossing. Samen kunnen we vanuit solidariteit anderen helpen zonder daar zelf iets voor terug te vragen. Vriendschap gaat in de regel te ver. Hulpverlening is immers van tijdelijke aard. Vriendschap is naast recht en solidariteit een sterke remedie tegen incidenten met mensen die afglijden of buiten de boot vallen. Vriendschap kan niet alleen rampen voorkomen, maar ook na afloop opvang bieden. Hoeveel mensen zijn jouw vriend. Als je neutraal bent is iedereen jouw vriend. Een vriendschap schijnt deze wereld veiliger te maken. Maak jij de wereld al een beetje veiliger door jouw hulp aan te bieden.

Mijn gedachten dwalen even weg van mijn motivatie brief en denk aan het werk van Dr. Frank! Die in zijn boek over de zin van het bestaan het volgende zegt: en zo kreeg een zeer droevige periode in mijn leven toch een nieuwe betekenis. Je verteld altijd als eerste honderduit over je werkervaring en de mooie diploma’s die je hebt behaald. Ik kan daar vol trots over vertellen. Maar als er naar mijn motivatie wordt gevraagd dan krijg ik het zichtbaar moeilijk. Met enige aarzeling komt er een persoonlijk verhaal uit. De verloren stukjes van de puzzel wil ik weer bij elkaar lopen om er weer een mooie complete nieuwe puzzel van te maken. Zo krijgt een zeer droevige periode in mijn leven toch een positieve betekenis.

Op mijn zolderkamer heb ik een heel verhaal gemaakt en eigenlijk denk ik dat iedereen in Nederland een EHBO training moet hebben gevolgd. Ik weet dat eigenlijk wel zeker. Een bundeltje kostbare hulpverleners. Ik ben een wandelend EHBO boek vol met informatie en ervaring die ik graag met je deel. Kom langs op onze trainingslocatie en volg een trainingen waarvan alle opbrengst naar het goede doel gaan. Jij helpen de handen en ik wandelende voeten.

 Een EHBO opleiding leer je niet per ongeluk!